Izvor fotografije: https://unsplash.com/photos/brown-coffee-beans-on-gray-surface-QKylkd3HS6o
Provjerava se točnost tvrdnje kako ispijanje kave uzrokuje emisiju CO₂.
Autorica: Ivana Vidak Teskera, Veleučilište u Virovitici
Na portalu Slobodni zajedno objavljen je članak naziva Gotovo je s kavom1. U članku se implicira da Svjetski ekonomski forum i njegovi stručnjaci smatraju kako bi se trebalo prestati s konzumacijom kave zbog emitiranja CO₂ u atmosferu.
Pretragom službene mrežne stranice Svjetskog ekonomskog foruma2 nisu pronađeni dokazi da su “stručnjaci WEF-a” izjavili da se s ispijanjem kave prestaje zbog emisija CO₂. Naprotiv, WEF ističe pozitivne primjere održive proizvodnje kave – poput Kolumbije, gdje se primjenjuju agrošumske metode koje kavu čine neto apsorberom ugljika.3 Ne postoji nikakva izjava WEF-a o ‘zabrani kave’ – naprotiv, WEF aktivno potiče održive prakse unutar opskrbnog lanca kave.
Tvrdnja da WEF-ovi stručnjaci tvrde kako konzumacija kave emitira CO₂ u atmosferu je netočna i predstavlja primjer neutemeljenog klimatskog alarmizma i senzacionalizma.
Projekt je financiran sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije. Stavovi i mišljenja izneseni na ovoj platformi samo su autorovi i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Europska unija i Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.








